Свинско филе со суви сливи и парчиња праз
Состојки
- 4-5 парчиња-стракови праз
- 20-сетина суви сливи/најубаво диви золти сливи/-џанки
- 500гр свинска кртина
- 150мл црвено вино
- 250-300мл вода
- по вкус сол
- по вкус бибер
- по вкус црвена пипер
- 4-5 суви црвени пиперки
Подготовка
Во сад на оган ставете го маслото со месото и пропржете го се додека не добие убава црвенкаста боја.
Празот исчистете го и насечете го на крупни парчиња на косо. Сувите пиперки измијте ги, исчистете ги од семето и насечете ги на парчиња. Сувите сливи измијте ги.
Во маслото што се пржеше месото ставете ги сливите и пропржете ги маку да омекнат, потоа додајте го празот, малку пропржете, додајте го месото и пиперките, повторно малку прожите, зачинете па додајте го виното, Нека крчка неколку минутки, па додајте ја водата.
Оставте да се крчка на тивок оган околу 30-40 мин.
Ова е рецепт кој што се припрема со генерации во мојата фамилија.
Може да се служи као прилог со печен компир, со кисела павлака, а може и како самостоен оброк.