Испечати

Мачмалоу Торта

Мачмалоу Торта

Состојки

  • за тесто 10 белки
  • 150гр шеќер
  • 3 лажици презла
  • 3 лажици гриз
  • 3 лажици брашно
  • 4 лажици од првиот фил
  • 160мл вода
  • 200гр чоколадо за готвење
  • 90гр какао
  • 30гр топло чоколадо(во прав)
  • 150гр шеќер
  • 10 жолчки
  • 50гр шеќер во прав
  • 1 лажица еурокрем
  • 250гр маргарин
  • 18 парчиња мачмелоу
  • 250мл слатка павлака за украсување

Подготовка

Прво се приготвува првиот фил
160мл вода, 200гр чоколадо, 90гр какао, 30гр чоколадо во прав и 150гр шеќер сето ова да се стопи.

За пандишпан
Се матат белките со шеќерот, во цврст снег, се додаваат презлата, брашното, гризот, 4 лажици од првиот фил (изладен да е) и пециво. Се печи по намрсен плех во загреана рерна на 180степени околу 20-25 минути.

Втор фил
Се матат жолчките со шеќерот во прав и се варат на пареа. Настрана се мати 250гр маргарин со шеќер во прав и му се додава првиот фил. Се мати убаво да се соедини. На сето ова се додава 1 лажица еурокрем и изладениот крем од жолчки.

На мачмалоу-то им се вадат кексите (останува само белиот дел) и кексите се додаваат во филот (издробени со рака).

Пандишпанот се сечи на 3 ленти, првата се филува со филот, втората се премачкува со еурокрем, се редат мачмалоу-то (белиот дел) над нив се пополнува со фил повторно, пандишпан и се завршува со фил. На крај се украсува со слатка павлака.