Мачмалоу Торта
Состојки
- за тесто 10 белки
- 150гр шеќер
- 3 лажици презла
- 3 лажици гриз
- 3 лажици брашно
- 4 лажици од првиот фил
- 160мл вода
- 200гр чоколадо за готвење
- 90гр какао
- 30гр топло чоколадо(во прав)
- 150гр шеќер
- 10 жолчки
- 50гр шеќер во прав
- 1 лажица еурокрем
- 250гр маргарин
- 18 парчиња мачмелоу
- 250мл слатка павлака за украсување
Подготовка
Прво се приготвува првиот фил
160мл вода, 200гр чоколадо, 90гр какао, 30гр чоколадо во прав и 150гр шеќер сето ова да се стопи.
За пандишпан
Се матат белките со шеќерот, во цврст снег, се додаваат презлата, брашното, гризот, 4 лажици од првиот фил (изладен да е) и пециво. Се печи по намрсен плех во загреана рерна на 180степени околу 20-25 минути.
Втор фил
Се матат жолчките со шеќерот во прав и се варат на пареа. Настрана се мати 250гр маргарин со шеќер во прав и му се додава првиот фил. Се мати убаво да се соедини. На сето ова се додава 1 лажица еурокрем и изладениот крем од жолчки.
На мачмалоу-то им се вадат кексите (останува само белиот дел) и кексите се додаваат во филот (издробени со рака).
Пандишпанот се сечи на 3 ленти, првата се филува со филот, втората се премачкува со еурокрем, се редат мачмалоу-то (белиот дел) над нив се пополнува со фил повторно, пандишпан и се завршува со фил. На крај се украсува со слатка павлака.