Испечати

Алва со гриз и кокос

Алва со гриз и кокос

Состојки

  • 1 шолја (200) зејтин
  • 1 шолја кокос
  • 2 шолји гриз
  • 3 шолји шеќер
  • 4 шолји вода
  • 100гр суво грозје
  • 1 кесичка ванилин шеќер

Подготовка

Полесно и повкусно-здравје,
1. Се пржи зејтинот со гризот и кокосот, се додека гризот не добие златеста боја.
2. Во друг сад се зоврива водата со двата шеќера и се истура врз испржениот гриз и се вари уште 5-7мин на средна температура. Се додава суво грозје (или било што по желба како ореви, бадеми, рендана кора од лимон, цимет) и се меша постојано да не загори.
3. Се истура во сад, најдобро е да е околу 3-4цм висината на алвата. Се остава во фрижидер добро да се излади, најмалку 6часа.