Испечати

Баунти колач

Баунти колач

Состојки

  • Прва кора
  • 3 помали јајца
  • 120 гр. шеќер
  • 1 лажица какао
  • 200 гр. брашно
  • 1/2 кесичка прашок за печиво
  • Втора кора
  • 4 белки
  • 200 гр. шеќер
  • 200 гр. кокосово брашно
  • Крем
  • 3 кесички пудинг од ванила
  • 1 литар млеко
  • 4 жолчки
  • 250 гр. маргарин
  • 150-200 гр. шеќер
  • Глазура
  • 150 гр. чоколадо за готвење
  • 100 гр. маргарин
  • 50 гр. кокосово брашно(за наросување)

Подготовка

Прва кора.
Изматете ги јајцата со шеќерот во густа смеса. Додајте го брашното во кое предходно сте ги помешале прашокот за печиво и какаото. Убаво измешајте и истурете во намрсена тава.
Втора кора.
Изматете цврст снег од белките со шеќерот. Во снегот матејќи на помала брзина полека додавајте го кокосовото брашно. Второто тесто истурете го врз првото, убаво распоредете и ставете го во рерна загреана на 180 степени па печете 10-15 минути.
Крем
Изматете ги жолчките и шеќерот во прав. Сварете го пудингот и пред да го тргнете од ринглата додајте ги жолчките. Убаво измешајте и оставете да се излади. Маргаринот изматете го пенесто со малку шеќер во прав па убаво изматете со оладениот крем од пудинг.
Изладената кора премачкајте ја со кремот.
Глазура
На ниска температура или во сад над пареа, истопете го чоколадото и маргаринот. Полијте го колачот и наросете со кокосово брашно. Оставете убаво да се олади.