Домашен чикенбургер
Состојки
- 500гр брашно
- 1 сув квасец
- 1 лажичка сол
- 1 лажица шеќер
- 1 филџан зејтин
- 250мил вода
- 2 лажици мелен лен
- 1 јајце
- 1кг. стек
- 150гр презла
- 2 јајца
- 100гр кашкавал
- 1кг компири, зејтин за пржење
Подготовка
Подготовка
Во длабок сад го ставаме брашното на средина квасецот, шеќерот, солта, мелениот лен и зејтинот замесуваме средно меко тесто кое го оставаме еден час да стаса.
Едното јајце го кршиме му капнуваме малку зејтин и готовите округли веќе формирани лепчиња ги премачкуваме, а одозгора ги посолуваме со мешаните зачини лен, сусам ким и морска сол.
Лепчињата ги печеме на 200степени половина час.
Кога се готови ги покриваме со крпа за да биде кората мека.
Стекот го формираме и валкаме во двете јајца со малку зачин и во презла, вака подготвен го пржиме.
Компирите ги лупиме ситно сецкаме и вариме околу пет минути потоа ги процедуваме и пржиме во загреан зејтин.
Лепчињата ги сечеме на половина ставаме лист од марула врз неа стек и кришка тенко исечен кашкавал. Компирите ги ставаме врз стекот за прилог користев кечап, павлака и младо кромитче.