Испечати

Колач далматинец (со пудинг)

Колач далматинец (со пудинг)

Состојки

  • 6 јајца
  • 12 големи лажици шекер
  • 12 големи лажици брашно
  • 1 пециво
  • 6 големи лажици масло
  • 50гр. кокосово брашно
  • 2 лажици какао
  • 5 лажици млеко
  • 350мл. млеко (за потурање на пндишпанот)
  • 100гр. шеќер (за потурање на пандишпанот)
  • 800мл. млеко
  • 3 пудинзи од чоколадо
  • 3 шлаг крем од ванила
  • 50гр. црно чоколадо
  • 250гр. маргарин
  • 150гр. шекер

Подготовка

Се прават две паниспањи.
За првата ги биеме 6 белки со 6 лажици шеќер, 6 лажици брашно, 1/2 пециво, 3 лажици масло и 50гр.кокосово брашно.
За втората паниспања ги биеме жолчките со 6 лажици шеќер, 6 лажици брашно, 1/2 пециво, 2 лажици какао, 5 лажици млако млеко и 3 лажици масло.

Во правоаголно тавче бр.40 намрсено наизменично со лажица земаме од двете теста и ставаме од двете теста. Една лажица бело тесто, до него ставаме црно тесто и се така дури да ги потрошиме двете теста. Печиме на 180 степени околу 35 мин.

Колачот млак го потураме со шербет од 350 мл.млеко и 100гр.шеќер(млако).

Над колачот филоваме со пудинзите од чоколадо претходно сварени со 800мл млеко и 150гр.шеќер. Над пудинзите филоваме со шлаг кремот и над шлагот правиме точки од стопено црно чоколадо.
Ако не сте љубители на кокосовото брашно не мора во белото тесто да ставете кокос, колачот е вкусен и без него. Домашните, а посебно син ми беше воодушевен од изгледот,баш му личел на кученце со дамки.