Испечати

Торта Марија

Торта Марија

Состојки

  • за кора 1 и 2 10 јајца
  • 200гр чоколадо за готвење
  • 200 гр маргарин коцка
  • 200гр мелени ореви
  • 4 супени лажици брашно
  • за кора 3 5 белки
  • 150 гр шеќер
  • 100гр мелени ореви
  • 2 супени лажици брашно
  • фил 1 10 супени лажици шеќер
  • 5 жолчки
  • 2 супени лажици вода
  • 2 штангли чоколадо
  • 250 гр маргарин коцка
  • фил 2 150 гр шеќер
  • 100 мл млеко
  • 150гр мелени ореви
  • 250 гр маргарин коцка

Подготовка

КОРА 1-2
Во сад се растопува 100 гр маргарин со 100 гр чоколадо, посебно се матат 5 јајца потоа се додава растопеното чоколадо со маргарин и во смесата се додава 100 гр мелени ореви и 2 супени лажици брашно и се се меша се пече на 200 степени додека да почне да се одвојува од тавчето. На истиот начин се подготвува и кора 2 од преостанатиот материјал

КОРА 3
5 белки се матат со 150 гр шеќер во цврст шам потоа се додаваат брашното и оревите се се меша и се става на подмачкано тавче да се пече додека порумени

ФИЛ 1 - се матат жолчките со шеќерот и се варат на пареа и се додава водата и чоколадото и се меша додека згусне, кога ќе се излади се става маргаринот и се убаво се мати

ФИЛ 2- Во тенџере се растопува шеќерот со мелкото потоа се додаваат оревите и се трга од оган да се излади, во изладената смеса се додава маргаринот и се мати убаво
Тортата се филува по следнито редослед кора 1, фил 1, кора 3, фил 2, кора 2
Се декорира по желба. Јас ја премачкав со изматени белки со шеќер.