Ризото со скуша од конзерва
Состојки
- 300гр. ориз
- 1 коцка супа
- 1 тиквичка(средна големина)
- 2 морков
- 1 лажица сушен зеленчук
- 2 лажици маслиново масло
- 40гр. путер
- потреба магданос
- потреба сол и црн пипер
- 40гр. рендан пармзан
- 2 конзерви риба скуша
- 1,500 вода
Подготовка
1. Во тенџере на оган ја додаваме коцката супа и налеваме вода.
2. Кромидот го сецкаме, тиквичката и морковите ги рендаме и ги додаваме во тава за пржење со маслото да се попржат додека не омекнат.
3. Откако ќе омекнат во тавата ги додаваме скушата и оризот и пржиме уште малку.
4. Зачинуваме со сушениот зеленчук, црн пипер, малку сол, ја додаваме зовриената вода и оставаме да покрчка додека не изврие водата со повремено мешање.
5. Пред крајот додајте го сецканиот магданос, путерот и пола од пармазанот и промешајте.
6. Послужете го топло со свежо сецкан магданос и наросете го со останатиот пармазан.