Испечати

Ризото со скуша од конзерва

Ризото со скуша од конзерва

Состојки

  • 300гр. ориз
  • 1 коцка супа
  • 1 тиквичка(средна големина)
  • 2 морков
  • 1 лажица сушен зеленчук
  • 2 лажици маслиново масло
  • 40гр. путер
  • потреба магданос
  • потреба сол и црн пипер
  • 40гр. рендан пармзан
  • 2 конзерви риба скуша
  • 1,500 вода

Подготовка

1. Во тенџере на оган ја додаваме коцката супа и налеваме вода.
2. Кромидот го сецкаме, тиквичката и морковите ги рендаме и ги додаваме во тава за пржење со маслото да се попржат додека не омекнат.
3. Откако ќе омекнат во тавата ги додаваме скушата и оризот и пржиме уште малку.
4. Зачинуваме со сушениот зеленчук, црн пипер, малку сол, ја додаваме зовриената вода и оставаме да покрчка додека не изврие водата со повремено мешање.
5. Пред крајот додајте го сецканиот магданос, путерот и пола од пармазанот и промешајте.
6. Послужете го топло со свежо сецкан магданос и наросете го со останатиот пармазан.