Испечати

Цигански Колач

Цигански Колач

Состојки

  • За пандишпан
  • 4 јајца
  • 4 филџани шеќер
  • 1 филџан масло
  • 4 филџани млеко
  • 1 прашок за пециво
  • 1 лажица какао во прав
  • По потреба брашно
  • 150г орев
  • За фил
  • 1,5 чаша шеќер
  • 1 чаша вода
  • 1 ванила
  • 1 шлаг пена и млеко по потреба за матење

Подготовка

Пандишпан
Скршете ги јајцата во сад за матење и матете со миксер и постепено додавајте го шеќерот. Откако ќе добиете хомогена смеса додајте го млекото, маслото, какаото и повторно матете. Потоа додајте го пецивото и мелените ореви. На крај додавајте брашно додека да добиете дебела смеса за пандишпан. Смесата распоредете ја во 38-40 тепсија печете на температура од 250С.

Фил
Во тенџере на оган ставете го шеќерот, водата и ванилата да зовријат. Откако ќе зовријат тргнете ги на страна. Пандишпанот исечете го со чаша, треба да ви излезат околу 25-27 колачиња. Останатото тесто од пандишпанот ставете го во врелиот шербет и промешајте додека да добиете смеса. Смесата распоредете ја на сите колачиња подеднакво и на крај изматете го шлагот и украсете. Добар апетит....

чаша-150мл а филџанче-70мл