Набрани корички со праз
Состојки
- 500гр брашно
- 200мл млака вода
- 100мл зејтин
- 1 лажичка сол
- фил
- 500гр праз
- 1 лажица рамна сол
- 150гр маргарин или зејтин за попрскување
Подготовка
Се замесува тесто од брашното, водата, зејтинот и солта и се остава обавезно да одмори 30 минути, а може и повеке-значи 30 минути обавезно.
Тестото се размесува во долга векна и се сечат парчиња од кои се расукуваат корички. Секоја коричка се попрскува со маргарин или зејтин, се реди фил и се собира од сите страни кон средината внимавајќи краевите да се малку подигнати.
Бидејќи тестото е без квасец потрудете се коричките да бидат потенко сукани или развлечете ги со раце колку дозволува тестото.
При собирањето внимавајте при секој набор внатре да има од филот така ќе бидат и повкусни и поубави за изглед.
Одкако ќе се наберат се редат во подмачкан плех и се печат околу 30 минути на 180-200 степени.
Одлични се за појадок, а филот може да се замени зависно од вкусот на домашните.
Фил
Празот се сече и заедно со солот убаво се меша-се гмечи да пушти малку сок. Во изгмечениот праз се додава белка, а ако саката да бидат посни тогаш не мора.
Јас овој пат правев и со фил од сирење плус и сукана пита со праз-за секого по нешто.