Испечати

Неделен сладок леб со суво грозје (рецепт за пекач)

Неделен сладок леб со суво грозје (рецепт за пекач)

Состојки

  • 300мл. вода
  • 2 1/2 лажици путер или маргарин на собна температура
  • 1 1/2 лажица мед
  • 1 лажиче сол
  • 540гр. бело брашно
  • 100гр. суво грозје
  • 2 лажички сув квасец

Подготовка

Уште еден од листата на рецепти за леб подготвен во пекач. Идеален за појадок со додаток на мармалад, мед, путер....изборот е ваш.
Состојките од рецептот по ред ставете ги во модлата за печење. Изберете ја функцијата за слатко пециво, за тежина на лебот изберете 1000 гр. и по ваш избор опција за печење.
Вклучете го пекачот и после три часа уживајте во тазе печеното, топло и слатко лепче.

Лебот може да го подготвите и без пекачот. Во тој случај сите состојки изматете ги со миксер. Тестото двапати се премесува (мати), после второто премесување се става во модлата и откако ќе стаса се пече. Печете на 180° во претходно загреана рерна.