Старинска обланда
Состојки
- 1 обланда
- 1л млеко
- 500мл шеќер
- 300гр ореви
- 50гр путер или маргарин
- 1 кора од лимон
Подготовка
Старинскиот рецепт за обланда е со фил како карамел на кој му додавам рендана кора од лимон што е многу освежително, па се јадат многу брзо...
Рецептот е многу едноставен, се зоврива млекото со шеќерот, потоа се додаваат мелените ореви, се меша постојано, а при крај се додава путерот и кората од лимон. Густината е важна за обландите да не ви останат суви или премногу наводенети.
Се мачакат една по една додека е врел филот, се слепуваат со внимателно притискаање, а најодозгора може да има ореви за поубав изглед, но јас немав трпение, одамна ги немав правено.
Сечењето по желба, обично ги правам како штанглици, но овој пат ги исеков ромбоидно.