Испечати

Тава црвен ориз со компири

Тава црвен ориз со компири

Состојки

  • 200 гр свинско месо од плешка
  • 4 средни компири
  • 200 гр ориз
  • 1 главица кромид
  • 1 домат (јас користев смрзнат)
  • малку масло
  • 1 лажичка црвен пипер
  • по вкус сол и бибер
  • околу 800 мл топла вода

Подготовка

Уште едно од брзите јадења во мојата кујна. Традиционално се припрема посно, но нам вака ни е повеќе по вкус.

Рерната вклучете ја на 200 степени.
Месото исечете го на мали долги парчиња, кромидот ситно исечкајте го, компирите излупете ги и исечкајте ги на тенки полукругови, а доматот излупете го и исечкајте го на коцкички.
Тавата во која ќе печете ставете ја на рингла да се загрее. На малку масло пропржете го кромидот. Потоа додадете го месото и пржете го кратко да фати боја. Додадете ги исечканите компири, промешајте и кратко пропржете. Потоа следува оризот и на крај доматот. Додадете ги зачините, налијте ја топлата вода и се измешајте.
Печете додека целата тава да добие убава боја, околу 40 минути.

Пријатен апетит!

Место домат може да употребите околу 200 мл сок од домати.