Ручек што сам се прави
Состојки
- 1 мала зелка
- 1 морков
- 1 главица кромид
- 1 компир
- 2-3 раце ориз
- 200 гр димена сланина
- по потреба зачини
- малку зејтин
- 200 мл доматно пире
Подготовка
Многу често во недостаток на време и слободни раце за мешање по тенџериња, а гладни усти чекаат ручек мора да се снајдам да завршам се, па си најдов решение.
Тавата за печење ставете ја на вклучена рингла на тивок оган. Се става малку зејтин и по ред се става сецканиот зеленчук. Прво кромидот се сецка, се додава морковот, па зелката и компирот. Се сецка на парченца сланината и таа се додава во тавата се промешува се додава оризот и доматното пире. Зачинете по желба и додадете врела вода да го прелие зеленчукот. Вака спремна тавата се става во релна на 180 степени и се заборава во наредните час и половина. И ручекот е спремен.
Добар апетит