Тиквици со фил од туна
Состојки
- 2 тиквици
- 1 главица со средна големина кромид
- 1 чешне лукче
- 2-3 лажици доматно пире
- 1 домат
- 2 конзерви од по 180гр.сецкана риба туна
- по вкус сол
- по вкус црна пипер
- 1-2 лажици путер
- малку лебче
Подготовка
Се спрема филот, се пржи на масло ситно, сецканиот кромид и лукчето, па се додава сецканиот домат, доматното пире, се зачинува. Се трга на страна тавата и се додава туната. Се убаво се меша.
Тиквиците се длабат и се редат во намрсено плехче. Се полнат со филот.
На загреан путер се пропржува ситно искинато лебче и се нанесува врз филот.
Се печат во заграна рерна на 200 степени се додека не омекни тиквицата.
Се декорира по желба...
На здравје!