Испечати

Пирошки со компири во тестото

Пирошки со компири во тестото

Состојки

  • 200 мл млако млеко
  • 2 жолчки
  • 1 пресен квасец
  • 2 средни варени и пасирани компири
  • 1/2 лажиче шеќер
  • 1/2лажиче сол
  • 500 гр брашно
  • за фил потребно е
  • 200 гр урда
  • за друга варијанта фил
  • 150 гр сецкана шунка
  • 150 гр сецкан кашкавал
  • 150 гр сецкани маринирани шампињони
  • 1 лажиче оригано
  • 100 мл кечап
  • за валкање на пирошките
  • 2 изматени белки
  • 250 гр презла
  • 500 мл масло за пржење

Подготовка

Од втасаниот квасец, сол, шеќер, жолчки, компири, млеко и брашно се замесува тесто, да биде средно меко.
Се дели на 4 топки.
Секоја топка се расукува во коричка, на крајот се става од филот по желба, се завиткува пирошка, се сечат и така се повторува постапката со целото тесто и фил.
Се валкаат прво во белка, па во презла и се пржат на врело масло и се редат врз лист хартија да ја впијаат мрснотијата.