Испечати

Пирошки-бомбици

Пирошки-бомбици

Состојки

  • 500гр. брашно
  • 1 лажичка сол
  • 2 жолчки
  • 100гр. маргарин
  • 2 средно големи варени компири
  • 1 квасец коцка
  • 250мл. млеко
  • 1 лажиче шеќер
  • 5-6 лажици брашно
  • 2 белки
  • 1 кесичка презла
  • 700-800 гр. масло за пржење
  • за фил
  • 1 варено пасирано јајце
  • по 50-60 гр. шунка, кашкавал ,корнишони
  • 1 лажица мајонез

Подготовка

Најмекото тесто за пирошки кое сум го пробала.
Квасецот се зафаќа со целата количина млеко-млако и се става малку шеќер, се додаваат 5 лажици брашно и се остава да надојди.
Сите останати продукти за тесто се ставаат во сад, каде компирите нагмечени со виљушка и со маргаринот на собна температура убаво изработени, се става и активиран квасецот, па се меси тесто. Се остава на топло да надојди. Од тестото се кинат топки колку орев големина, се прави дупка на средина, се става од филот и се затвораат. Доколку сакаме изглед на т.н. тулумба пирошка тогаш од тестото сукаме кора и сечиме коцки 5 на 5 см, филуваме по должина и роламе при што краевите секогаш одат навнатре. Натаму секоја се валка во матена белка со виљушка, па во презла и се пржат во врело масло. На хартија се оставаат да се впие вишокот маснотија.

За самиот фил потребно е јајцето да се свари добро(тоа обично додека стасува тестото) потоа се сечка на ситно. Количините на кашкавал и шунка се од прилика и секогаш менувајте по вкус, корнишоните сечкани на коцки и исцедени низ раце, на крај мајонез колку да се спојат сите состојки, вкусот освојува.