Испечати

Мусака со кисела зелка со доматно пире

Мусака со кисела зелка со доматно пире

Состојки

  • 1 кг кисела зелка
  • 2 +1 главица кромид
  • 200 гр ориз
  • 500 гр мелено месо ( свинско или мешано)
  • 1 морков
  • 1 лажица доматно пире
  • 3 јајца
  • 300 гр кисело млеко
  • по вкус сол , бибер и мешан зачин
  • по потреба масло

Подготовка

Во малку масло пржиме две главици кромид сецкани на коцки пржиме додека кромидот малку да омекне, потоа ја додаваме зелката поситно сецкана и ја динстаме додека убаво да омекне речиси готова за конзумирање додаваме доколку е потребно сол и бибер.

Оризот посебно го ставаме да се вари во посолена вода.

Во друга тава во малку масло пржиме една главица кромид исечена на коцки да омекне и додаваме рендан морков. Промешуваме додека морковот малку да омекне го додаваме и меленото месо го пржиме. Кога е испржено додаваме 1 лажица доматно пире и малку вода околу 70 мл динстаме да испари водата зачинуваме по вкус.

Земаме тава за печење ја намрсуваваме со малку масло и редиме половина од зелката, половина од оризот, целата смеса од меленото месо другата половина од оризот и другата половина од зелката.

Јајцата ги матиме со киселото млеко, додаваме малку сол и смесата ја распоредуваме врз зелката.

Печеме во загреена релна на 200 степени околу 30 -40 минути додека да добие светло кафеава боја.