Кисела пита (може и посна)
Состојки
- Тесто
- 600гр брашно
- 25гр свеж квасец
- 1 лајче мед
- 1 лајче киселина
- 1 лајче сол
- 1 лажица свинска маст (или масло едно мало филџанче)за посно
- 400мл млеко(или вода)за посно
- Фил
- 2 јајца
- 400гр сирење,изварка...
- Посен фил
- 1 туна
- 2 лажици ајвар
Подготовка
Оваа кисела пита ни најмалку не е кисела, туку напротив вкусна, мека и лесна за правење.
Најпрво се ставаат сите состојки во вангла и се замесува тесто.
Се остава да надојде.
Се премесува уште еднаш и се прават топчиња со големина колку кајсија. Се сука крукче и се реди фил по желба (јас го правев со изварка и јајце). Се собира тестото како ружа и се реди во подмачкано тавче бр.28.
Се остава да надојде на топло.
Се печи во загреана релна на 220/30мин