Испечати

Jота - чорба со кисела зелка, грав и компир

Jота - чорба со кисела зелка, грав  и компир

Состојки

  • 200 гр грав
  • 300 гр компир
  • 400 гр кисела зелка
  • 200 гр димена сланина
  • 400 гр суви ребра може коленица или колбас
  • 2 главици кромид
  • 3 чешчиња лук
  • 3-4 ливчиња ловор
  • по вкус сол и бибер
  • потребно за запршка
  • по потреба масло
  • 2 лаж брашно
  • 1 лаж мелен црвен пипер (доколку сакате)

Подготовка

Ова чорба е традиционален италијански рецепт наречен Јота. Јас ја подготвив на мој начин.
Гравот гоставаме во вода да вари, додаваме ловор сол и бибер. Вариме додека гравот е половина варен.

Во друг сад ја ставаме сланината да се пржи додека е потребно додаваме и малку масло а потоа и исецканиот кромид го пржиме малку да омекне и ја додаваме исецканата зелка ( ако зелката е премногу солена можете да ја измиете претходно). Ја пржиме малку да омекне ги додаваме ребрата. Можете да ја приготвите со коленица или колбас по вкус, а може да остане и само со сланина доколку не сакате многу мрсно). Налеваме со вода колку да ја покрие зелката вариме со повремено промешување додека да подиспари водата околу 1 час.

Тогаш гравот го префрлуваме кај зелката со се течноста што оставала вариме 10 минути заедно и го додаваме компирот и исецканите чешчиња лук.
И оставаме да се варат сите состјки заедно доколку е потребно додаваме вода кога сите состојки се варени ја подготвуваме запршкта со масло во кое го пржиме брашното, црвен пипер можете и да не го додадете доколку не го сакате. Доколку и не сакате запршка можете гравот и компирите да ги згмечите и така чорбата си има густина. Се е до вкусот. Пробуваме дали чорбата е доволно солена по желба можете да додадете и некој друг зачин по запшката варите уште 5 минути и чорбата е готова.