Испечати

Пралини со марципан и суви кајсии

Пралини со марципан и суви кајсии

Состојки

  • 125 гр марципан
  • 100 гр шеќер во прав
  • 200 гр суви кајсии
  • 200 гр сецкани ореви
  • 1 мандарина(рендана кора )
  • 300 гр чоколада за готвење
  • 9 лажици масло

Подготовка

Мислејки се што да направам со марципанот, се роди идеата за овие слатки пралини.
Марципанот се меша со шеќерот во прав и се трга настрана. Кајсиите се мелат и се соединуваат со оревите, кората од мандарина и се се замесува со сокот.
Калапите за пралини се премачкуваат со стопената чоколада и се остава да се стегне во фрижидер. Кога ќе се стегне чоколадата најпрвин се полнат калапите до пола со марципан, па се става од полнењето со кајсии за на крај да се затворат со стопена чоколада. Кога ќе се стегне чоколадата колачињата се вадат од калапите .