Испечати

Бела розенка

Бела розенка

Состојки

  • 1 паковање готови кори за розен торта-10 кори
  • 250 гр маргарин
  • 400 гр шеќер
  • 500 гр мелен орев
  • 200 мл вода
  • 2 ванили
  • кора од пола лимон

Подготовка

На оган се растопуваат маргаринот и шеќерот со водата. Само колку да зоврие и на тоа се додаваат ситно мелените ореви.
Се зема една кора, врз неа се става по 2-3 лажици фил, убаво се премачкува, пак врз филот се става кора, се премачкува со фил и така се постапува додека да се истрошат 10 кори и филот.
Најгорната кора не се мачка со филот, туку врз неа се става некој потежок предмет за убаво да се залепат корите.
Се остава во фрижидер 7-8 часа да се излади и најоре се наросува со мелен орев и се сечи на штангли.
По желба одозгора може да се стави розов фондан.