Масна погача со фил
Состојки
- 1кг брашно
- 1 коцка свеж квасец
- 250мл млеко
- 200мл топла вода
- 2 лажици маст-сало
- 1 лажица сол
- 2 лажици шеќер
- фил
- 300гр сирење
- 150гр кисела павлака
- 1 јајце
- 200гр свинска маст-сало
- 2 лажици ленено семе
Подготовка
Се замесува тесто со стасаниот квасец. Се остава да се одмори.
Од како ќе стаса се размесува тестото и се сука кора.
Кората се премачкува со маст и се сече на широки траки одоколу7-8 см. На секоја трака се става од филот и се рола.
Готовите заролани траки се редат во подмачкана тепсија и се премачкуваат со преостанатиот фил.
Со ножици сезасекуваат парчињата и одкако ќе стаса погачата се става да се пече.
Се пече на 180 степени околу 40 минути.
Погачата е многу вкусна и мека.