Торта со крем од јаболка и портокал
Состојки
- Торта со јаболка (кора)
- 5 јајца
- 200 грама шеќер
- 100мл масло
- 100мл млеко
- 250гр брашно
- 1 пакетче (8-10 гр) пециво
- 1 голема лажица какао
- Крем од јаболка
- 7 средни јаболка
- 150мл вода
- 100гр шеќер
- 100 гр темна чоколада
- 125 гр маргарин
- трошки од кората
- Дополнително
- 8-10 крем банани
- Торта со крем од портокали (кора)
- 3 белки
- 6 лажици шеќер
- 6 лажици мелени ореви
- Крем од портокал
- 4 жолчки
- 250гр шеќер
- 1 лажица густин
- 200 грама маргарин
- сок од еден портокал
- 1/2 мало лажиче рендана кора од портокал
- 1 мала лажичка екстракт од ванила
- 500 грама стопена чоколада
- 6 правоаглони бисквити + 50 мл. млеко
- За декорација
- 250-500мл слатка павлака
Подготовка
Торта со јаболков крем
Оделете ги белките од жолчките. Во белките ставете прстофат сол и изматете цврст снег од белки. Во жолчките ставете го шеќерот и изматете да добие пенаста смеса, додадете го маслото и млекото, матете уште малку на најмала брзина.
Во садот со жолчките додадете го брашното, какаото и пецивото, измешајте со шпатула или лажица, додадјте 1/3 од смесата со белки, измешјате да се соедини. Така направете и со останата 2/3 смеса.
Сместа сипете ја во два кружни плеха, 1/3 во помал калап (тоа ќе биде за филот), а останатите 2/3 во кружен плех со дијаметар 24 см.
Печете ги во загреана рерна на 200 степени додека поруменат. Оставете ги да се изладат. Пандишпанот што е за филот издробете го откако ќе се излади.
Другиот пандишпан пресечете го на половина.
За кремот јаболката изрендајте ги и продинстајте ги со шеќерот и водата. Откако ќе испари целата течност со стапен миксер или алатка за пире, испасирајте ги јаболката. Потоа додадете ги маргаринот и чоколадата на коцки и убаво измешајте. Додајте го издробениот пандишпан и соединете.
На чинија ставете ја половината кора, половина фил, крем бананчињата, останатата половината од филот и другата кора.
Торта со крем од портокал.
Кори:
Испечете 3 кори со димензии од 20 см. Печете на 150 степени додека поруменат, внимавајте да не изгорат.
Крем:
Жолчките изматете ги со шеќерот, сварете ги на пареа со густинот, изладете, Маргаринот пенасто изматете го и соединетете го со жолчките, сокот и ренданата кора.
Во 1/3 од кремот ставете ја чоколадата и соединете.
На тортата со крем од јаболка намачкајте од кремот и ставете една кора со ореви, 1/3 од кремот, другата кора, кремот со чоколада, бисквитите натопени во млеко и останатиот крем и последната кора.
Украсете со изматена хопла по ваша желба.
Оставете ја во фрижидер најмалку 2 часа, потоа сечете парчиња.
Тортата беше по повод роденденот на сестра ми, на сите им се допадна. Пробајте ја.