Испечати

Сочни чоколадни коцки со карамели

Сочни чоколадни коцки со карамели

Состојки

  • тесто
  • 4 јајца
  • 7 лажици шеќер
  • 9 лажици млеко
  • 9 лажици масло
  • 9 лажици брашно
  • 5 лажици гриз
  • 3 лажици какао
  • 1 пециво
  • Прелив
  • 500 мл млеко
  • 7 лажици шеќер
  • 18 карамели од лешник
  • Глазура
  • 100 гр чоколадо за готвење
  • 3 лажици масло

Подготовка

1. Јајцата ги биеме заедно со шеќерот. Во смесата ги додаваме и останатите состојки за тестото. Мешаме со дрвена лажица. Смесата ја ставаме во караванче бр. 28 и печиме 20 минути на 180 степени. Ја оставаме да се излади
2. Прелив – млекото го ставаме во сад на тивок оган. Во него ги додаваме карамелите и шеќерот. Ги оставаме на тивок оган додека не се растопат. Откако ќе се растопат ја зголемуваме температурата на огнот, за кратко да зоврие смесата. Го преливаме тестото.
3. Чоколадото го топиме заедно со маслото. Глазурата ја ставаме врз тортата. Сечиме на коцки