Селско мезе на мој начин
Состојки
- 400гр свинско каре
- 300 гр пилешко бело месо - стек
- 5-5 главици (помали) кромид
- 300 гр печурки шампшињони или буковки
- 1 лажиче јадра сол (по вкус)
- 2 лажици мешан зачин
- малку црн бибер
- 100-150 мл бело вино
- 150 мл доматно пире или кечап
- малку кари зачин
- 100 гр кашкавал
- 100 гр пушена сувомесната сланина (за поубав вкус)
- 1/2 лажиче оригано
- 60-70 мл масло за јадење
- 1 лажица сусам
Подготовка
1. Кромидот ситно се сечка и се пропржува на малку масло за јадење
2. Се додава месото и пушената сланина претходно исечкани на мали коцки и се пропржува
3. Се додаваат и печурките и тие се пропржуваат до омекнување
4. Се зачинува со сите наведени зачини
5. Се додава доматното пире или кечапот
6. Се додава и виното и малку вода
7. Откако ќе проврие 5-10 минути, се става смесата во земјени тавички
8. Се реди одозгора кашкавалот во лентички
9. Се порскува со сусамот и приганото
10. Се става да се пече околу 30 мин на 200 С во загреана рерна
Ова е храна која ја подготвувам и за ручек и за вечера и често и за мезе со чаша добро бело вино.
Пријатен апетит !