Испечати

Торта Мост

Торта Мост

Состојки

  • За пандишпан
  • 3 јајца
  • 2 лажии млеко
  • 2 лажици масло
  • 6 лажици шеќер
  • 1 ванила
  • 1 прашок за пециво + 6-7 лажици брашно
  • За фил
  • 500мл млеко
  • 2 кесиња пудинг-ванила
  • 5 лажици шеќер
  • 300г мелен бисквит
  • 125г маргарин
  • 200г ореви

Подготовка

Пандишпанот
Jајцата ги делиме, настрана белките настрана жолчките. Во белките го додаваме постепено шеќерот и матиме со миксер. Откако ќе добиеме снег ги матиме жолчките додека добиеме густа смеса, ги додаваме во белките и повторно матиме ги додаваме млекото, маслото, пецивото и ванилата.
Откако сите заедно ќе ги изматиме го додаваме брашното и промешуваме со лажица.

Смесата ја истураме во правоаголен калап и печеме на температура од 200С.

Фил
На тенџере на оган го ставаме 350мл млекото и шеќерот да зовријат. Пудинзите ги раствораме во 150мл останатото млеко и го додаваме во тенџерето на оган мешаме додека да се згусти. Откако ќе се згусти го оставаме да се излади. Во изладениот пудинг го додаваме маргаринот и матиме со миксер потоа ги додаваме мелените бисквити и оревите и повторно матиме. Јас додавам уште малку млеко во филот за да не ми е многу густ да може да се премачка. Исто и маргаринот го матам со миксер претходно за да не ми се прави грутчиња кога ќе го ставам во пудинкот, ама тоа е по желба. Ако не сакате не мора, но јас така правам.

За филување
Испечениот и изладениот пандишпан го сечеме на 3 еднакви делови. На површина ставете 1 дел од пандишпанот и филувајте ја со филот. Постапката повторете ја и со другите 2 делови. На крај премачкајте ја целата тортата со преостанатиот фил и декорирајте ја по желба. Јас ја имам декорирано со ореви и кесе шлаг со вкус на чоколадо

Добар апетит...