Испечати

Пушена свинска потколеница со расол‏

Пушена свинска потколеница со расол‏

Состојки

  • 1 главица кромид
  • 2 пушени свински потколеници
  • 1 кисела зелка
  • 100 гр масло
  • 100 гр бело вино
  • 100 гр расолница
  • 1 лажица мешан зачин
  • 1 лажица црвен пипер
  • 1 сува пиперка
  • 100 гр печурки

Подготовка

Еве еден стар рецепт.
Во загреано масло го пржиме издробеното кромидче.
Штом се заруменува ги додаваме печурките и по 5 минутно пржење, го додаваме ситно исецканата кисела зелка.
Пржиме околу 10 минути на тивок оган.
Додаваме вино и промешуваме.
Варените потколеници ги чистиме од коската и ги префрламе во тавата со зелката. Зачинуваме со црн и црвен пипер, а потоа ги додаваме расолницата, сувата пиперка и водата во која се вареа потколениците.
Мешаниот зачин и ловоровиот лист ги додаваме на крајот.
Тавата ја покриваме со капак или со фолија ако немате капак и оставаме да крчка во рерна. Јас ја оставив околу еден час и половина.
Приберете си малку повеќе леб, некоја сува пиперка - феферонка, а не е на одмет и чашка црвено винце.
На здравје нека ви е.