Испечати

Пастрмајлија на Кумановски начин

Пастрмајлија на Кумановски начин

Состојки

  • 500гр брашно
  • 1/2милилитри млеко
  • 1 лажица сол
  • 1 квасец
  • 200грама козјо сирење
  • 3 јајца
  • 500кг свинско ситно сецкано месо
  • 50гр сусам
  • 5гр ким
  • 2 лажици шеќер
  • 1фил. зејтин
  • 1/2 лажица оригано
  • 1/2 лажица црвен пипер
  • 1/2 лажица бибер

Подготовка

Поздрав до сите!
Јас пастрмајлијата ја сакам како и мојата фамилија, но секогаш сакам нешто да изменам. Не бегам многу од темата, но ете само сакам да ,,за биберам'' и да додадам нешто по мој вкус.

Месото го спремам еден ден порано го зачинувам со црвен пипер, бибер, оригано и ким, малку сусам и го ставам во фрижидер. Тестото се замесува со квасец, шеќер, сол, зејтин и млеко.
Го стасуваме и кога ќе стаса се расукуваат пастрмајките и се полнат со месо.
На половина печење се сипува врз нив предходно изматени три јајца со козјото сирење. Страните на тестото се мачкаат со јајце и малку зејтин и се посипуваат со сусам и ким.
Се надевам дека ќе ви се допадне....