Пача со зеленчук
Состојки
- 1 свинска глава
- 2 свински коленици
- 2 свински нозе
- 1 корен пашканат
- 2-3 моркови
- 1 главица кромид
- 1 главица лук
- 10 зрна бибер
- 3-4 ловорови листа
- 1 китка сецкан магдонос
- 2 лажици зачин
- 1 лажица сол
- 2-3 литри вода за варење
Подготовка
Прво се остава свинската глава заедно со колениците и нозете во вода да отстои 2-3 часа. Водата се процедува и се фрла.
Потоа во тенџере се налева вода, па се додаваат главата, зачините и зеленчукот исечен на крупни парчиња и се вари 4-5 саати.
Се процедува течноста од тенџерето, се чисти главата и колениците од коските, значи се остава месото, морковите се сецкаат.
Во сад се става од процедената течност, се става и од месото, се става сецкан магдонос и се остава на собна температура да се стегни. Се сечи на коцки.