Испечати

Погача Трендафил

Погача Трендафил

Состојки

  • 1 кг брашно
  • 2 јајца
  • 1 лажица сол
  • 2 лажици шеќер
  • 1 лажица квасец
  • 1 филџан масло
  • 250мл вода
  • 250мл млеко
  • Кога ќе стаса за премачкување
  • 1 јајце
  • пола маргарин (125гр)
  • по потреба/желба сусам

Подготовка

Сите состојки ги правиме тесто и ги оставаме да стасуваат 1 час и откако ќе стасаат ги правиме сите топчиња и ги ставаме во тепсија 38-40 по големина.
Повторно ги оставаме да стасуваат да се потполни тепсијата откако ќе стасаат ги премачкуваме со јајцето потоа ги накапуваме со маргаринот и на крај ги посипуваме со сусам.

Ја печиме на 250С откако ќе вцрвени ја исклучуваме рерната и оставаме уште половина час да зори.
На здравје.