Испечати

Семејна тава со праз и печурки

Семејна тава со праз и печурки

Состојки

  • 1кг свински врат свеж
  • 500гр мелено месо
  • 250 гр чадено свинско месо
  • 3 страка праз
  • 4-5 моркови
  • 4-5 суви пиперки
  • 1 тегла печурки
  • 200мл вино
  • 5-6 листови ловор
  • лажичка црн бибер
  • 1 лажица брашно
  • 2 лажици буковец

Подготовка

Свинскиот врат се сече на коцки.
Меленото месо се замесува со зачин и црн бибер и од него се прават многу ситни ќофтенца (колку лешник).
Дименото месо се сече на поситни коцки.
Празот, морковот и сувите пиперки се сечат на парчиња.
На загреан зејтин во поголема тава се запржува вратот да поцрвени од сите страни.
Во истата маснотија се пржат и ќофтенцата.
Месото се префрла во земјена тава или керамичка и во маснотијата се динстаат морковот, празот и сувите пиперки околу 15 минути. На крај се додаваат и печурките и компирот и се запржува околу 10 минути. Се зачинува, се додава и една лажица брашно, се пропржува и се истура врз месото во тавата.
Убаво се меша целата содржина, се додава ловоровиот лист, буковецот и тавата се пече во загреана рерна околу 40 минути. Се ваѓа на кратко, се налева со виното и се враќа во рерна уште 20 минути.
Виното по желба може и бело и црно. Јас за ваква тава редовно користам црно вино.
Тавата изгледа доста голема ама за ххл семејство и семеен ручек е таман.