Гурабии со лешници
Состојки
- 250гр маргарин
- 10-лажици масло
- 5-лажици шеќер
- 1 јајце
- 1 жолчка
- 500гр брашно
- пола пециво
- 1 ванила
- 50-100гр лешник
Подготовка
Маргаринот, маслото, шеќерот,јајцето, жолчката, пецивото и ванилата ги соединуваме сите заедно. Откако ќе ги соединиме го додаваме брашното и правиме тесто. На крај ги додаваме лешниците (кои претходно сме ги сомелиле во мелениче) и пак правиме тесто.
Тестото го ставаме на даска и го делиме на 5 делови.
Земаме еден дел и го вургалиме на даската откако ќе го извургалиме со раката го плескаме малку од горе да ја направиме површината рамна, па ги сечеме по желба, а може и друга форма да направите. Ги печеме 10-15мин на 250С во тепсија во која претходно сме ја намачкале со масло.
Супер одат со кафе или чај...Наздравје..