Шарени Вањини обланди
Состојки
- 1 паковање обланди
- Темен фил
- 8 белки
- 16 лажици шеќер
- 300 гр. мелени бискоти
- 125 гр. маргарин
- 2 лажици какао
- Жолт фил
- 8 жолчки
- 200 гр. шеќер во прав
- 1 ванила
- 250 гр. маегарин
Подготовка
По рецептот на Вања, прв пат кај неа ги имам пробано, па поради нивната лесна припрема, а особено вкусовите на филовите кои добија висока оценка кај нас дома и од секој кој што проба, станаа дел од нашето мени.
Најпрво спремете го жолтиот фил.
1. Жолт фил
- Сматете ги жолчките со шеќерот во прав, додадете ја ванилата, по што ќе ги додадете во пенесто сматениот маргарин. Измешајте. Оставете го во фрижидерот.
2. Темниот фил
- Сматете ги белките со шеќерот, додадете ги мелените бискоти, какаото и измешајте. Изработете го пенесто со миксер маргаринот, додадете ја предходната смеса и измешајте.
- Филувајте ги обландите рамномерно и наизменично, од кој фил ќе почнете тоа си е ваш избор. Откако сте ги исфилувале, најгорната обланда не се филува. Врз неа ставете нешто тешко за да се спојат добро корите и оставете до наредниот ден.
Јас ја сечев после 2 часа и затоа се гледа дека сеуште не се споени корите во целост.