Переци ( од Лепи Брка )
Состојки
- 1/3 пакување квасец
- 1 лажица кафеав шеќер
- 1 лажичка сол
- 3 дл вода ( за тестото)
- 500 г брашно
- 1 кесичка сода бикарбона
- 1 лажица путер
- 30 гр морска сол
- 1 литар вода за варење
Подготовка
1. Во сад за месење се става млака вода, квасецот, шеќерот и солта, да се зафати квасецот потоа се додава брашното и се замесува тестото. Тесото се остава да кисни околу 30 минути.
2. Кога тестото е зголемено се дели на 12 еднакви делови. Од секој дел да се создаде ` црв `, со должина 50 см. Од секој дел се прави перек.
3. Во плитко тенџерче се става водата да се загрее и во неа се раствора сода бикарбона. Потоа секој пререк го потопуваме во водата и го редиме на плех на кој сме ставиле хартија за печење, ги посипуваме со солта и ги оставаме да киснат 10-15 минути.
4. Потоа ги печеме во загреана рерна на 200 степени 10-15 минути или додека не добијат златна боја. Кога ќе ги извадиме од рерна се премачкуваат со растопен путер.