Солени топчиња со кикирики
Состојки
- 400 гр брашно
- 250 гр маргарин или палмово масло во цврста состојба
- 150 гр мелени непечени кикирики
- 100 гр сусам
- 5 лажици кисела вода
- 1 прашок за пециво
- сол по вкус
Подготовка
Вкусни за оние кои го сакаат вкусот на кикирики. Одличен додаток на предјадење, а може и за мезе со пивце, винце...
1. Се мати пенасто маргаринот. Јас го избегнувам па решив да си ја пробам рецептава со палмово масло кое во овој период поради ладното време е кристализиран. Успешно се измати, а и вкусот беше посебно убав.
2. Во маргаринот ги додаваме кикириките (мелени на машинка за мелење ореви), киселата вода, сол по вкус и се замесува тесто со брашното во кое претходно сме го измешале прашокот за пециво.
3. Правиме топчиња во големина на орев и ги валкаме во сусам. Може и помали, јас ги правев сега помали, а кога стасаа, кога се испекоа, беа во големина на орев.
4. Ги редиме во плех, на хартија за печење и ги печеме на 200 степени додека да поруменат ( околу 20-25 минути).
Мене ми излегоа околу 65 топчиња.