Торта со инстант кафе
Состојки
- Пандишпан
- 10 белки
- 12 лажици шеќер
- 5 жолчки
- 2 лажици брашно
- 200 гр. мелени ореви
- Фил
- 300 мл млеко
- 200 гр. шеќер
- 5 жолчки
- 3 лажици брашно
- 100 гр чоколадо
- 3 лажици инестант кафе
- 200 гр. маргарин или путер
- Украсување
- 2 ќесички шлаг
- 300 мл млеко
Подготовка
Во длабок сад ги матиме белките со шеќерот, додека да се стопи шеќерот. Потоа ги додаваме петте жолчки и матиме повторно. Па се додаваат брашното и оревите, се мати, и се истура во плехче обложено со хартија.
Се става да се пече во загреана рерна на 220 степени, околу 20-тина минути (се си зависи од рерната ... кога ќе почне да заруменува се вади)
Се става скоро целото млеко на оган и се чека да зоврие заедно со шеќерот. На страна во сад се матат жолчките, брашното и преостанатото млеко, па се додаваат во зовриеното млеко и се меша без престан дури се згусне. Се трга од оган, се додаваат 100 гр чоколадо искршено на коцки и трите лажичиња инстант-кафе.
*** Јас му додавам и еден пудинг (1 кесичка сварен во 300 гр. млеко и 2-3 лаж. шеќер) зошто го сакам покремаст и повеќе фил.
Се мати маргаринот(путерот) и во него се додава оладениот крем.
Се сече пандишпанот на три дела, филот се дели на три дела и се премачкуваат. На крај целата торта се премачкува со шлагот!
Пријатен апетит !!!