Пилешка салата со ананас
Состојки
- 3 пилешки батаци со карабатаци
- 350гр. ананас од конзерва
- 120гр. ориз
- 350гр. замрзната пченка
- 200мл. мајонез
- 2дл. кисела павлака
Подготовка
1. Пилешкото го вариме во солена вода. Оставаме да излади, па го чистиме од кожата и коските и го сецкаме на ситни делови.
2. Оризот го вариме во солена вода во која сме додале и малку масло, ја истураме водата во која се варел, плакниме со ладна вода и оставаме на цедалка убаво да се исцеди.
3. Исто и пченката ја вариме (по упатството на кесичката) и ја цедиме од вишокот на вода.
4. Ананасот го цедиме од вишокот на течноста и го сецкаме на коцки.
5. Во подлабок сад ги соединуваме сите состојки. Посебно ги соединуваме мајонезот и павлаката, зачинуваме со мелена црна пипер и додаваме во длабокиот сад. По потреба посолуваме, убаво промешуваме да се спојат состојките. Ставаме во кутија со капак и ја ставаме во фрижидер на 2 часа, најмалку, за да се спојат вкусовите. Сервираме и послужуваме...
На здравје!!!