Испечати

Посна солена торта со праз

Посна солена торта со праз

Состојки

  • 6 шољи брашно од кои 1 шоља интегрално и 1 ржано брашно
  • 3 шољи кисела вода
  • 1 шоља зејтин
  • 1/3 страк од праз
  • 7-8 маслинки
  • сол по вкус
  • 2 лажици ајвар

Подготовка

Оваа посна торта во рецептот ми стои како посна проја. Иако нема пченкарно брашно, вкусна е и многу лесна за подготовка.

Празот и маслинките ги сечкаме на ситни парченца. Ги додаваме останатите состојки ( брашното, пецивото, водата и зејтинот) и мешаме. Сместа ја делиме на две и во едната го додаваме ајварот и малку мелен црвен пипер, ако сакате да го зголемите интензитетот на вкусот и бојата. Истураме во силиконска тава и посипуваме со сусам. Печеме на 200 степени.

Забелешка
Шољите се од 150 мл. Инаку во тортата може да ставите само бело брашно, ако не сакате да комбинирате со ржано и со интегрално брашно.