Грилијаж бомбици

Состојки
- За карамел
 - 150 гр. јатки од ореви или лешник
 - 150 гр. шеќер
 - За бомбиците
 - 500 мл. млеко
 - 250 гр. шекер
 - 400 гр. мелени бисквити
 - 200 гр. мелени ореви
 - 100 гр. рендана чоколада
 - 100 гр. маргарин
 
Подготовка
Има и посни грилијаж бомбички, но јас се одлучив за овие, а сигурно нема да изостане ниту рецептот за посните 
  
 Грилијажот
 - На тивок оган се топи шеќерот, кога е веќе во карамел се додаваат јатките и веднаш се трга од огнот. Се истура врз намрснета хартија за печење или намрснет тањир. Кога ќе истине во аван се толчи.
 За бомбиците
 - Се става млекото и шеќерот да се варат се додека не се преполови количината. Се трга настрана од огнот и веднаш се додава ренданото чоколадо и маргаринот, се промешува да се стопи маргаринот, се додаваат оревите и бисквитите.
 - Оставете да се смесата олади.
 - Во оладената смеса се додава грилијажот од кој сте одвоиле еден дел за валкање на бомбиците.
 - Правете бомбички од добиената смеса и валкајте ги во грилијажот кој го одвоивте.