Испечати

Рускин чоколаден колач

Рускин чоколаден колач

Состојки

  • Тесто
  • 2 чаши (од 250мл.) јогурт
  • 1/2 чаша зејтин
  • 2 чаши шеќер
  • 2 чаши брашно
  • 1 полна лажица сода
  • на врв нож сол
  • 2 полни лажици какао
  • 1 лажица ванила
  • Фил
  • 500мл. млеко
  • 16 лажици шеќер
  • 1 лажица ванила
  • 200гр. чоколадо за готвење
  • 200гр. ореви (мелени + сецкани)

Подготовка

Рецептот ми е од мојата драга тетка Руска, па ете како мала благодарност нека го носи и нејзиното име. Колачот е многу едноставен за спремање, а одличен ... мора да го пробате =)

1. Во поголем сад просејте го брашното помешано со содата, солта и какаото, додадете го и шеќерот па убаво со лажица измешајте. Потоа додадете ги јогуртот и зејтинот и убаво измешајте да нема грутчиња. Во намрсен плех бр. 40 претурете ја смесата и ставете да се пече во загреана рерна. Се пече на 220С додека тестото не се крене и не фати кора, а потоа се намалува на 180С (ако има потреба и покријте со алу фолија). Се пече околу 45-50 мин, ќе си проверите со чепкалка. Извадете го и оставете скоро целосно да се олади во плехот.
2. За филот ... сите состојки освен оревите ставете ги во тенџере на оган и мешајте додека чоколадото не се растопи. Потоа исклучете, додадете ги и оревите и убаво промешајте.
3. Кога колачот е скоро оладен, убаво и густо избоцкајте го со вилушка до доле. Прелијте со топлиот фил и оставете да се олади. Кога е оладено посипете го со сецкани ореви и послужете.

Добар апетит =)