Есенска идила со мелено месо
Состојки
- 500 гр мелено месо
- 1 кромид средна големина
- 50 гр лебни трошки
- 1 лажица буковец
- 1 лажица мешан сув зачин
- прстофат оригано
- прстофат мелен бибер
- прстофат мускатно оревче
- сол по вкус
- 4 јајца од јапонска препелица + 4 јајца од кокошка
- За декорација
- 1 јајце од јапонска препелица
- мајонез, морков и зелена салата
- 4 домати
- 4 ротквици
Подготовка
Ова е стара рецепта, која мајка ми, а и многу други домаќинки знам дека ја правеле, а јас само ја украсив на мој начин.
Во еден сад го рендаме или ситно го сецкаме кромидот. Го додаваме месото, јајцето, лебните трошки и сите други зачини. Мешаме до хомогена смеса и го оставаме барем еден час во фрижидер.
Јајцата ги вариме, поставени во сад за варење со врвот нагоре ( за кога ќе ги пресечеме жолчката да биде во средина). Откако ќе се сварат ги лупиме. Добро е да бидат оладени.
Земаме во ракате од месото, правиме форма на плескавица и го ставаме јајцето во средина. Го обвиткуваме целото јајце со месото, со врвот нагоре. Ги ставаме секое посебно, во алуминиумска фолија и додаваме малку масло. Малечките јајца од препелица исто така ги виткаме со месото, само нив сите 4 ги ставив во една фолија.
Се пече на околу 200 степени. Ги пратиме и при крај на печењето ја подотвараме фолијата. Месото се лади и го декорираме по желба.
Забелешка
Меленото месо е составено од 70 проценти свинско и 30 проценти јунешко месо.