Испечати

Гурманска пита од мелено месо

Гурманска пита од мелено месо

Состојки

  • 600гр. мелено месо
  • 300гр. колбаси
  • 1 главица кромид
  • 1 сува пиперка
  • 1 јајце
  • 3-4 лажици лебни трошки
  • 2 лажици соја сос
  • 3 ливчиња свежа жалфија
  • малку сува мајчина душица
  • 1 лажица сецкан магдонос
  • по потреба мешан сув зачин, црн бибер
  • Смеса од компири
  • 4 поголеми компири
  • 60гр. кашкавал
  • 1 гранче свеж рузмарин
  • по потреба мешан сув зачин. црн бибер
  • Други состојки
  • 200гр. тенки листови шунка
  • 250гр. блитва
  • 150гр. свежи шампињони
  • 4 лажици пармезан
  • 1 лажица маслиново масло
  • малку рендан ѓумбир
  • За премачкување
  • 2 лажици сенф
  • 50гр. кашкавал

Подготовка

Во сад ставете го меленото месо.
На колбасите отстранете им ја обвиквата, извадете го месото и додајте го во садот со меленото месо.
Додајте ги ренданиот кромид, јајцето, соја сосот, лебните трошки, сецканата сува пиперка, сецканата жалфија, мајчината душица и магдоносот.
Зачинете со мешан сув зачин и црн бибер.
Убаво со раце замесете го месото.
Садот покријте го со најлонска фолија и оставете го да отстои во фрижидер 30 минути до 1 час.

Компирите излупете ги и сварете ги.
Сварените компири испасирајте ги и додека се топли додајте го ренданиот кашкавал. Мешајте додека кашкавалот се растопи, а потоа додајте го сецканиот рузмарин.
Дотерајте го вкусот со мешан сув зачин и црн бибер и убаво измешајте.

Блитвата измијте ја и ставете ја да се обари(5 минути).
Обарената блитва исцедете ја од водата, исецкајте ја и ставете ја во тава на оган заедно со шампињоните исечени на тенки листови.
Пржете ги додека водата што ја пуштаат испари, а потоа додајте 1 лажица маслиново масло.
Пропржената блитва со печурки префрлете ја во сад и додајте го пармезанот и малку рендан ѓумбир.
На секој лист шунка ставете од оваа смеса и завиткајте во ролат.

Во тавата во која ќе печете ставете половина од смесата од мелено месо.Одозгора наредете ги ролованите парчиња шунка.
Потоа нанесете ја смесата од компири и на крај другата половина од смесата од мелено месо.
Премачкајте ја питата со сенф и ставете да се пече на 200 степени, 1 час.
Откако ќе се испече поситепте со рендан кашкавал и вратете во рерна кратко колку да се подрастопи кашкавалот.
Пред сервирање оставете малку да се подолади и послужете.

Јас пресеков кога се уште не беше убаво оладено и не добив некој си пресек, кога е подоладено постегнато е и убаво се сече.