Испечати

Чоколадни шнити

Чоколадни шнити

Состојки

  • Пандишпан
  • 250 гр брашно
  • 250 гр шеќер
  • 1 ванила
  • 200 гр маргарин
  • 1 пециво
  • 4 јајца
  • 1 лажица инстант кафе
  • 1 мало лажиче какао
  • Фил
  • 375 гр шеќер
  • 3 кесички шлаг пена
  • 300 мл млеко
  • 500 гр урда блага
  • 2 кесички желатин
  • 1 портокал
  • 50 гр чоколада за украсување
  • 50 гр маргарин

Подготовка

Со миксер ги матиме маргаринот, шеќерот и ванилата.
Додаваме јајца едно по едно.
Кога убаво е изматено, исклучуваме миксерот и додаваме брашно, пециво, инстант кафе и какао.
Тестото го нанесуваме во тава за печење.
Печеме на температура од 180 степени и повремено проверуваме колку е печено со чепкалка.
Печениот пандишпан го оставаме да излади, па го сечеме на два еднакви дела.
Филот го подготвуваме на тој начин што прво ја матиме урдата заедно со шеќерот. Кога ќе се соединат,рендаме кора од портокал и додаваме исцеден сок од портокалот.
На страна желатинот го промешуваме со малку вода и го додаваме во урдата.
(50 мл вода отприлика, само колку да има да се промеша)

На страна во друг сад ги матиме млекото и шлаг пената и готовиот цврст крем го мешаме со урдата.
Додаваме маргарин и повторно мешаме.
Одиме на постапката за филување.
Редиме еден ред пандишпан, па премачкуваме фил.
Повторно одиме со еден ред шандишпан и го префрламе останатиот фил врз пандишпанот, гледајќи да дојде рамномерно и исто на сите делови.
Врз филот нанесуваме рендана чоколада и малку рендан портокал.
Оставаме да излади, па сечеме парченца за послужување.
На здравје.