Испечати

Ресани

Ресани

Состојки

  • -за тесто-
  • 4 јајца
  • 4 лажици шеќер
  • 4 лажици брашно
  • -за желе-
  • 1 исцеден сок од портокал
  • сируп од портокал (се додава на цедениот сок од портокал до вкупно 200мл)
  • 1 пакетче (10 гр) желатин + 4 лажици вода
  • 1 лажиче арома на портокал, екстракт
  • 1/2 пакетче желе со арома на цреша или јагода (додатно, по желба)
  • -глазура-
  • 200 гр чоколадо
  • 8-9 лажици масло

Подготовка

Јајцата со шеќерот матете ги се додека не станат како крем. Потоа, со дрвена лажица вмешајте го брашното, внимателно, со кружни движења од долу на горе.
Обложете пек-хартија врз плехот од шпоретот. Истурете и израмнете ја смесата. Печете на 160 степени околу 15 мин. (зависно од рерната)
Изладеното тесто со чаша или кружен калап исечете го на кругови.

Желатинот растворете го во водата и оставете го 5-10 мин да се здрви. Потоа додете сосема мал дел од сокот од портокал и растопете го на умерен оган. Кога ќе се растопи, додадете го и останатиот сок и сируп од портокал, убаво измешајте и тргнете на страна.
Смесата истурете ја врз сад со рамна површина во висина од некои 4 мм. Јас немав погоден сад, па ја истурив во 2 чинии со поткренати рабови.
Желето цреши/јагоди пригответе го со половина доза од препорачаната на упатството. И тоа на ист начин сипете го во плитки чинии или садови и оставете да се здрви.

Здрвеното желе сечете го со помош на ракиена чашка и парчињата редете ги врз круговите тесто за ресана. Во овој случај ќе имате мешани ресани, со вкус на портокал, јагоди или цреши. Но, доколку немате можност за дополнителни вкусови и да набавите желе, тогаш дозата за желето од портокал зголемете ја уште за половина или пак ако ви е полесно дупло.

На крај, растопете го чоколадото со маслото и со помош на мало лажиче премачкајте/глазирајте ги ресаните одозгора. Врз делот со желе направете засеци како на оригиналните ресани. На сликата ќе приметите 2 вида на засеци. Едните се кога глазурата се подздрвила, а другите пак, кои мене пооригинално ми изгледаат се направени веднаш по засекувањето.
Доколку ви е тешко само со лажиче, помогнете си со четче за пралини за подобро да го распоредите слојот чоколадо до краевите.