Сечуан со свинско месо
Состојки
- 400 гр. свиснко месо
- 200 гр. црвена, жолта, зелена пиперка
- 200 гр. морков
- по 100 гр. зелка, брокула, тиквичка, праз...
- спрема потребата зејтин,
- на вкус сол, бибер, неколку чешниња пресован или ситно сецкан лук
- Сос
- 150 мл. соја сос
- по1/2 лажичка оризов или алкохолен оцет, рендан ѓумбир или во прав,
- 1 лажичка мед
- 1 лажичка скробно брашно
Подготовка
Сечуанот можете да го спремате и со пилешко месо.
- Пиперките, тиквичката, морковот, празот и зелката исечете ги на ситни ленти.
- Месото исечето го исто така на ленти
- Во ВОК тава или друга тава, добро загрејте го зејтинот и пржете ги секој посебно - ал денте- да останат крцкави. Кога се е веќе испржено, вратете во тавата, измешајте и додадете го сосот.
Сосот
- Во сад измешајте ги сите состојки за сосот и додадете кон веќе испрженото месо со останатите состојки, измешајте.
Послужете како прилог.
Кај нас денеска беше прилог кон оризот.