Испечати

Посни солени бомбици

Посни солени бомбици

Состојки

  • 500гр варен компир
  • 200гр растителен кашкавал
  • 200гр посен мајонез
  • 1лажица сол
  • 1китка магдонос
  • 50гр ленено семе
  • 50гр лупен сончоглед
  • 200гр кашкавал растителен

Подготовка

Компирот се вари и се ренда на покрупната страна од рендето. Кашкавалот исто се ренда на покрупно. Убаво е да се стави и растително сирење ако можете да најдете. Се мешаат компирот и кашкавалот, се додава сол и мајонез и се замесува убава компактна смеса. Од смесата се зема по една рамна лажица и се формираат бомбички.

Магдоносот се чисти и се сецка на ситно и еден дел од бомбиците се валаат во магдонос.
Лененото семе и сончогледот се пржат околу 5 минути на суво тавче и служат за валкање на вториот дел од бомбиците.
Кашкавалот се ренда на ситно и со него се декорира последната третина од бомбиците.
Вкусни, декоративни и економични.