Испечати

Пица пита со пире од компир

Пица пита со пире од компир

Состојки

  • потребно за тесто
  • 150 мл јогурт
  • 3 лаж омекнат путер или маргарин
  • малку сол
  • 1, 5 лажичка пециво
  • по потреба брашно
  • потребно за пире делот
  • 700 гр излупени компири
  • 2 лаж путер или маргарин
  • 200 гр кашкавал
  • по вкус сол и бибер
  • за одозгора
  • по избор шунка,кашкавал,варено јајце,печурки,кечап

Подготовка

Подготовка.
Во садот за месење ставете јогрт, омекнатиот путер, малку сол, пециво, брашно и замесете глатко еластично тесто окријте со крпа и оставете настрана.

Компирите ги вариме во солена вода, готови ги цедиме и топли ги гмечиме го додаваме путерот, а кога ќе оладат ги соединуваме со рендан кашкавал и бибер по вкус.

Тестото малку го расукуваме и го ставаме во намрсен плек и со раце го расплескуваме по плекот. Врз тестото го ставаме пирето и го развлечуваме така да краевите од тестото околу 2-3 см да останат празни.
Врз пирето редиме исечени на коцка, шунка, кашкавал, по желба печурки или варено јајце, маслинки можете да додадете и кечап за да го збогатите вкусот.  Краевите од питата се поклопуват накај пирето.
Се пече на 190 околу 30 -35 минути.