Испечати

Кифлички со јаболко

Кифлички со јаболко

Состојки

  • потребно за тесто
  • 300мл млеко
  • 100 мл масло
  • 2 лажици шеќер
  • 1 лажици сол
  • 40 гр квасец
  • по потреба брашно
  • за фил
  • 7 јаболко
  • 100 гр шеќер
  • половина сок од еден лимон
  • 100 гр бисквити
  • по вкус цимет

Подготовка

Подготовка.
Квасецот го раствараме со 100 мл од млекото додаваме 2 лажици шеќер и 2 лажици брашно. Го оставаме на топло место да нарасне.
Во сад за месење го ставаме преостанатото млеко го додаваме и маслото и солта, а потоа и нараснатиот квасец, мешаме се заедно го додаваме брашното и замесуваме глатко мазно тесто кое го оставаме да нарасне.

Јаболкото го лупиме и го рендаме го ставаме шеќерот и заедно го динстаме малку на умерена температура, го додаваме сокот од лимон, а потоа искршени на поситни парчиња бисквити. Мешаме бисквитите да го впијат сокот од јаболко и да омекнат. По желба во филот можете да ставите и цимет.

Стасаното тесто го делиме на 4 дела секој дел го расукуваме поединечно во круг и сечеме на 8 дела секој дел го земаме повторно малку го развлечуваме со сукало на почетокот ставаме од филот ги преклопуваме страните да не излегува филот и мотаме во кифла.
Кифлите редиме во намрсен плек оставаме малку да нараснат и ги печеме во претходно загреена рерна на 220 степени. Готови по желба ги нарусуваме со прав шеќер.