Динстано телешко со гремолат
Состојки
- 1кг телешко исечено на парчиња
- 300гр. конзервирани домати
- 4 моркови
- четвртина корен од целер
- по потреба магданос
- половина мала лажица тимијан
- половина мала лажица оригано
- 3 главици кромид
- 1 говетска коцка за супа
- 3 чешниња лук
- 30гр. путер
- 200мл. бело вино
- 1 ловоров лист
- 400мл. вода
- малку сол и црн пипер
- За гремолат
- 2 лимона
- грст магданос
- по потреба маслиново масло
Подготовка
Познат германски рецепт.
Во тенџере со зовриена ивода ја ставаме коцката и вариме супа. Морковите коренот од целер ги сечкаме на коцки. Главиците кромид и три чешниња лук ситно ги сечкаме. Исечканиот кромид го пржиме во тава со растопен путер на оган. Ги додаваме парчињата моркови и целер. Откако зеленчукот ќе омекне, во тавата го додаваме исечканиот лук. Содржината од тавата ја претураме во керамичка тава за печење.
Парчињата телешко ги посолуваме и ги наросуваме со црн пипер.Тавата во која се пржеше зеленчукот ја враќаме на оган, додаваме маслиново масло и на загреано масло го ставаме месото да се пржи. Испрженото месо го ставаме врз зеленчукот во тавата за печење. Тавата за пржење ја враќаме на оган и во неа го налеваме виното. Конзервираните домати ги сечкаме и ги додаваме во тавата за пржење на оган. Во преостанатиот доматен сос ги додаваме тимијанот и ориганото. Магданосот ситно го сечкаме и го додаваме во садот со доматниот сос. Потоа доматниот сос со зачините го додаваме во тавата на оган. Со црпалка во тавата налеваме од супата и промешуваме. Содржината од тавата за пржење ја додаваме во тавата за печење. Посолуваме го доаваме ловоровиот лист, наросуваме со мелен црн пипер и ја покриваме тавата со капак. Ја ставаме тавата во рерна и печеме 2 часа на температура од 200 степени. За време на печењето по потреба додаваме супа во тавата.
Подготовка на гремолатот.
На ситната страна на рендето рендаме кора до лимоните. Чешнињата лук и магданосот ситно ги сечкаме лукот,магданосот и изренданата кора од лимон ги ставаме во сад. Во садот додаваме маслиново масло и промешуваме.
Со лажица од гремолатот нанесуваме врз сервираното телешко и зеленчукот.
Може да послужите со варени тестенини или како милувате. Мене ми е убаво само со салата несакам да ги мешам вкусовите.
Добар апетит!